Hur du uppnår din dröm - på under 5 minuter


Efter att jag har börjat jobba som coach, guide och PT har jag fått dela med mig av det här till ett flertal nöjda kunder. Det finns dock ingen anledning till att inte sprida det till andra som behöver hjälp med att komma dit de vill. Varsågoda - läsningen bör inte ta mer än 5 minuter, men anteckna gärna dina tankar.

Det är viktigt att påminnas om detta, även om något kanske är redan bekant med hur det funkar. För det är nu och här det sker - steget mot drömmarna.

För att uppnå ditt mål måste du förstås veta vad det är du vill. De flesta av oss har en någorlunda aning om vilken riktning vi vill röra oss i. Men det gäller att definiera det som ett enkelt och konstant uttalande – det är ju annars svårt att pricka ett rörligt mål… eller ännu värre, ett osynligt. (För att få hjälp med att kartlägga mål och riktning rekommenderas en personlig coach.) Om du redan vet vad du vill: grattis! Anteckna gärna det.

Det hjälper förstås att veta varför du vill det du vill. Här kan du ofta finna din största motivator: vad är det som egentligen driver dig? Är det hur andra ser dig, eller hur du själv ser dig? Tävlingsinstinkten eller nyfikenheten? Är det dina rädslor eller dina drömmar som dikterar ditt mål?

För att du ska kunna komma dit du vill krävs det att målet är mätbart. Det går att kvantifiera det mesta! Om du bara vill ”komma igång med att träna” eller ”bli starkare” eller ”gå ner i vikt” blir det svårt för dig att veta huruvida du har nått målet eller ens är på rätt väg. Testa att tillföra mätbarhet. När kan du anse att du har ”kommit igång med att träna”? Är det när du har tränat två gånger i veckan, utan avbrott i tre månader? Bra, där har vi det. Ett alldeles utmärkt mål! Skriv gärna ner det, ha det synligt i mobilen, vid spegeln, på en lapp vid ytterdörren - och fokusera på att utföra exakt det som står där. Annars är det lätt att hamna i fallgropen ”nu har jag ju köpt gymkort/nya skor/ett par hantlar” – hjärnan uppfattar det som att du har ”kommit igång med träningen”, och tycker att målet redan är uppfyllt.

När du har definierat ett mätbart mål, så ska du dela upp det i mindre delmål. Dessa ska i sin tur delas upp i fler mindre, osv - så länge det är rimligt. Ju klarare och mer detaljerad road map du har, desto enklare är det att följa och lyckas. Vi glömmer också ofta en ganska självklar grej – för att garanterat misslyckas med en bra plan gäller det att inte följa den; följer du allt till punkt och pricka så är det svårare att misslyckas. Så skriv ner en rimlig plan, ha med en riskanalys om du så vill, och sätt igång med att följa den, direkt. Och glöm inte de små delmålen.

Det är omöjligt att springa maraton om du inte klarar av att springa en halv mil! Men genom att klara av först ett par kilometer, sedan en halv mil och sedan milen, så är det till slut ganska enkelt att gå vidare till halvmara. Och efter halvmaran är steget inte långt till fullt maraton, och vidare. Men för att klara av de där första kilometrarna så behöver du springa kortare distanser regelbundet, och sedan öka försiktigt. Så första delmålet blir att kliva upp, snöra på skorna och dra ut. Ett maraton (eller en bestigning, eller ett mästerskap i någon sport – du fattar) börjar alltså med det där lilla första steget. Det omöjliga bryts ner till flera små kliv som du kan överblicka, och sedan klara av en och en. Varje resa mot något som du vill ha, även den som verkar svårast, består av små steg, små utmaningar som med tiden blir pyttelite större. Koncentrera dig på nästa steg – och innan du vet ordet av det så står du vid mållinjen och undrar hur tusan detta gick till.

På vägen till toppen som är på första bilden. Varje liten steg räknas, oavsett hur brant det är.
När du har nått de där små delmålen ska du passa på att fira! Vi är ofta otroligt duktiga på att pusha oss själva, och öser skoningslöst på med självkritik när saker och ting inte går som vi vill – men glömmer att berömma och belöna när vi har ansträngt oss och gjort det som krävs. Det är sånt som gör att vi tappar motivationen och ger upp, eller bränner ut oss. Oavsett om något blev perfekt eller lämnar utrymme för förbättring, så måste du ge dig själv cred för att du har försökt. Och självklart behöver du överösa dig själv med beröm varje gång du har nått ett delmål – så blir det lättare och trevligare att gå vidare till nästa.

Kalibrera gärna dina mål och delmål genom att diskutera dem med andra. Men inte med vem som helst – det är nästintill omöjligt att få konstruktiv pepp från någon som inte brinner för samma sak. Du behöver inte någon som neggar, och inte heller någon som tycker att dina drömmar är over the top. Du behöver någon som redan nått dit, och kan ge dig en ”sanity check” på din plan – och samtidigt kan vara en inspirationskälla.

Slutligen så ska du inte vara rädd för att satsa mycket högre än vad du egentligen tror att du kommer nå. Ett sådant mål gör att du utvecklas fortare, och garanterat kommer väldigt långt! Det ska vara en ordentlig utmaning; är det för lätt så tröttnar vi ju rätt fort. Låt oss vända på det: det som vi tycker är allra jobbigast är ofta precis det som står mellan oss och våra drömmar, och därför ska det prioriteras! Hugg det jobbigaste först, så kommer resten vara enklare.

Att på riktigt utmana sig själv är den viktigaste nyckeln till självutveckling. Och utan självutveckling så stagnerar vi, för att sedan tappa det vi har hittills uppnått – läget försämras och det blir ännu svårare att nå fram till drömmen. Så sluta inte kämpa även om det verkar stå still, varje aktiv handling tar ju dig närmare det du önskar dig.

Nu vet du säkert vad du har som slutmål, och vad du ska göra för att nå till nästa delmål. Det som återstår är själva handlingen. Och tiden för handlingen är NU, ja precis nu när du läser detta. Stäng ner din device, och gör det där steget. Mot dina drömmar!