Isbjörnar: regler och säkerhet på arktiska äventyr


Jag har seglat och vandrat berg i både Grönland och Svalbard, och har noga sett på farorna med isbjörnar och på regelverken som handlar om dem. Jag har även överlevt nära kontakt med isbjörn och en björnattack mot segelbåten. Hoppas det här inlägget hjälper andra äventyrare som beger sig till området.
 
Isbjörnar, Grönlands östra kust. Photocreds: Lia van Bergem

Att skydda sig mot isbjörnar handlar förstås inte om att skjuta hejvilt på björnen så fort den uppenbarar sig. Dödar någon en isbjörn genomförs det på Svalbard en större utredning än om en människa skulle bli dödad. Djurens säkerhet går före; människorna som gav sig ut till djurets domän får liksom skylla sig själva.

Du har sett varningen - skyll dig själv om du blir uppäten.
Det händer att isbjörnar tar sig in i städer och byar. Det har skett oftare på senaste tiden, eftersom globala klimatförändringar innebär att isbjörnarna inte får tillräckligt med mat och ro. Bästa tipset är att göra som lokalbefolkningen gör. Om du är ute efter handfasta tips så får jag vara lite mer cynisk: se alltid till att det är minst en (allra helst beväpnad) person mellan dig och björnen.

De andra reglerna, med olika respons-nivåer, gäller när du är ute i vildmarken, och är ensam eller i mindre grupp. Har du guide med dig ska du självklart först och främst utgå ifrån guidens bestämmelser!

Den primära regeln är att försöka undvika att möta isbjörnen i det hela taget. Det är det bästa sättet att inte bli angripen!

När du vandrar, klättrar, åker båt, paddlar eller badar så måste du hela tiden hålla utkik efter björnar. De kan gömma sig bakom husruiner, stenar eller klippor, eller komma med språng över krönet. Undvik områden där du kan bli överraskad. Isbjörnar är starka, smidiga, och supersnabba. De rör sig lika fort på land som i vatten, klättrar i vertikal is och i sten, och brukar som regel vara ganska hungriga. Du vill alltså se björnen innan den ser dig. Lär dig att söka av terrängen medan du går, se till att alla i gruppen håller utkik åt olika håll som överlappar.

Om mötet har trots allt skett, så är det nu viktigast att försöka ta sig därifrån innan björnen märker av din närvaro. Redan innan du gav dig ut i naturen noterade du vindriktningen, se nu till att du hela tiden befinner dig så vinden inte tar din lukt i björnens riktning. Gör inga hastiga rörelser, men ta dig därifrån fort. Det är inte läge att ta foton.

Se förstås till att inte hamna mellan en mammabjörn och dess unge/ungar, och inte gå i ungarnas riktning.

Har björnen upptäckt dig gäller nästa responsnivå. Inte heller nu får du skjuta björnen, utan nu ska du göra allt som står i din makt för att skrämma bort den. Visselpipor skall funka utmärkt, likaså högdecibell-larm. Jag har sett en kastrull och en hård slev användas för att göra en fruktansvär massa oljud, som gjorde att björnen retirerade. Dock tipsar en annan seglare om att en 200 dB larm funkar lika väl för björnen som för besättningsmedlemmarna, ingen vill stanna kvar på båten. När larmen till slut stängs av, kommer iallafall björnen tillbaka.

Varningsskott kan också användas för att försöka skrämma bort björnen. Skjut inte direkt på djuret, utan tillräckligt långt bort från den för att den inte ska bli skadad av stensplitter och bli arg och provocerad. Ha dock koll på vad du skjuter på - var är ditt läger? Kan det finnas andra läger i närheten? Var är båten ankrad? Håll även koll på hur mycket ammunition du har kvar.

Varningsskott med nödraketer kan också funka. Se till att eldklotet hamnar mellan dig och björnen, inte bakom björnen - som då kommer rusa mot dig.

På Grönland verkar björnar fortfarande ha respekt för vapen, eftersom de jagas aktivt till bl.a traditionella isbjörnsbyxor. På Svalbard har de dock fattat att varningsskott inte gör någon skada. Nyligen har ett läger med elever fått avfyra ca 50 (!) varningsskott, som björnen tragiskt nog inte brydde sig om.

Var alltså beredd att skjuta djuret som sista åtgärd. Du ska ha passande ammunition till det hela från början. Att skjuta isbjörn med hagel kommer vara det sista du gör i livet.

En campingplats drar till sig isbjörnar eftersom den luktar gott av ätbara tvåbenta, samt tvåbentas goda campingmat. Ha ditt vapen bredvid dig när du sover. Om möjligt, sätt upp vaktpass och turas om med att vara vakna och hålla koll. Ett bra tips är att sätta upp metalltråd runt campingen, och sätta upp billiga larm som blir utlösta om någon går in i tråden. Dessa kommer inte skrämma bort björnen, däremot kommer ni vakna och få tid för att bedöma situationen och agera korrekt. Två saker att tänka på: (1) ta med ett par extra sprintar som ni har i fickorna, för att få tyst på larmet snabbt om sprinten har försvunnit. (2) Sannolikheten är störst att den som utlöser larmet inte är isbjörnen, utan en av dina medäventyrare som går upp på natten och vandrar bort för att pinka. Håll koll på adrenalinet.

När jag planerade bergsbestigning på Grönland var jag inne på pyro-larm, som tidigare hade sålts på Svalbard. Tyvärr är de ofta slutsålda, och är inte återanvändningsbara på samma sätt som ljudlarm. Att ta med sig pyro hemifrån kan kommer att orsaka stora problem vid säkerhetskontrollen.

Vapenbestämmelser Svalbard vs Grönland

Det är olagligt att vistas utanför städerna på Svalbard utan att ha med sig skydd mot isbjörn, lämpligtvis i form av skjutvapen. Vanligtvis går det att lösa genom att ha med sig en guide som har ett gevär, men vill en genomföra det utan guide så går det med lite förberedelse.

Till att börja med kan du ta med ditt vapen, vilket är enklast om du är norrman med norsk licens. Kolla med myndigheterna i Svalbard gällande regler för andra länder. Tänk på flygtransfer genom icke-EU länder, etc.

Skjutvapen finns att hyra i Longyearbyen. Det finns en skjutbana så du kan skjuta in vapnet, rekommenderas alltid innan du tar in ett vapen i bruk. För att hyra behöver du antingen egen licens, eller en mängd papper som du tidigare begärt från svenska myndigheter. I stort sett ska du bevisa att du är en redig och ordentlig medborgare och har inte råkat skjuta någon förut. Kolla med uthyrningen eller med ditt hotell, eller maila mig så skickar jag mer info.

På Grönland är det inte lika strikt reglerat gällande vapen eller annat säkerhetsrelaterat. Det är inte olagligt att vistas utanför städerna utan vapen - du får väl helt enkelt skylla sig själv om något händer. Det går att köpa vapen och ammunition i grönländska livsmedelsbutiker, vapen säljes även på vissa turistkontor. De går även att hyra i de flesta större samhällen, kontakta turistkontoret - men vid längre turer kan det vara bättre att köpa ett helt nytt gevär och sälja den till en turistguide eller någon i lokalbefolkningen (sikta på ett datum strax efter löningen).

Ska du hantera ett skjutvapen själv, så måste du se till att du är kapabel till det. Du ska ha övat innan, du ska veta exakt var du ska sikta, och vad du ska göra om något inte fungerar som det ska. Jag brukar utbilda alla i gruppen på samtliga vapen, för att skapa en redundans ifall jag inte skulle vara närvarande eller kapabel till att använda vapnet.

Slutligen: ta faran på allvar, det finns fler isbjörnar därute än det finns människor. Kom förberedd och ta hand om dig!
 
Söndertuggad fender på segelbåten efter isbjörnattack. Den var gjord av hård och tålig plast, och hängde ca 1-1,5 meter ovanför vattenytan