Att jobba som professionell äventyrare

Det är många som frågar hur det fungerar, mitt yrke som proffsäventyrare.

Det fungerar precis som för alla andra äventyrare, vi gör det vi är bäst på. Vi planerar, förbereder, exekverar, avslutar och följer upp äventyr, och vi berättar om äventyren och våra lärdomar efteråt. Vi ger inspiration och värdefulla tips till andra, som också vill uppleva äventyren men behöver guidning på vägen. Vad det är för äventyr kan självklart skilja sig mellan de i branschen. För min del är det extrema resor, segling, bergsklättring, samt guide-uppdrag, gärna i outforskade länder.

Det är även många som undrar hur det fungerar ekonomiskt. Det är också detsamma som för mina kollegor som är yrkesäventyrare - jag lever huvudsakligen på expeditionsuppdrag och föreläsningar. Jag är vanligtvis osponsrad, och har fram till sommaren 2016 finansierat mina resor genom eget arbete som IT-konsult och VD. Jag har varit sponsrad av 2 företag på seglingen sommaren 2017. Ett långsiktigt samarbete med framtida sponsorer är möjlig, men ett sådant samarbete sätter stora krav på bägge parter. Intressenter är välkomna att höra av sig till lena@adrenalena.se

Rent praktiskt får jag in pengar på följande sätt:
- Genom att arrangera resor, tex bergsbestigningar, seglingar, arktisk utforskning osv. Här finns att se vad folk får för pengarna. Grupperna är aldrig större än 6 pers.
- Genom att agera personlig guide till någon som ska till ett farligt område och behöver kompetens och skydd. Ett exempel är arktiska områden, zoner med militär konflikt, fallout-zoner, eller annat extremt - här är en lista på några uppdrag jag har gjort. Jag agerar dörröppnare, tolk, ansvarar för resplaneringen och säkerheten. Kunderna är journalister, researchers, författare (håll utkik efter Anna Focks bok som kommer ut i år - den är baserad på resorna vi har gjort).
- Genom båtleveranser och betalda seglingsuppdrag. Jag har en gedigen erfarenhet av oceansegling, här finns en lista på leveranser och seglingar som jag har gjort.
- Genom föreläsningar. Jag föreläser både om äventyr i stort, och om specifika områden som jordenruntsegling, arktiska äventyr osv. Jag föreläser även om motivation, gruppdynamik, hantering av rädslor, och organisationspsykologi. Mer info finns här.
- Genom coaching. Jag coachar chefer och managers baserat på min erfarenhet, studier och kunskaper. Jag coachar även privatpersoner, s.k. livscoaching.
- Jag säljer artiklar och foton från mina resor till tidningar och tidsskrifter. Skriver regelbundet för seglingstidningar, tex Caribbean Compass.
- I övrigt, när det är väntetid mellan olika äventyr, har jag flera extrainkomster i form av tex modelluppdrag, försäljning av konst och illustrationer (driver Ateljé Ängsjödal, se här), och tar frilansuppdrag inom management och ledarskap, bl.a är jag styrelseordförande och vice-VD på ett Stockholmsbaserat startup.

Bland svenska yrkesäventyrare finner vi bl.a mina kollegor Renata Chlumska och Ola Skinnarmo. Deras liv ser ut på samma sätt – träning varvas med expeditioner, uppdrag, och föreläsningar.


Renata och Ola, Göteborg 2016

Det finns inte supermånga kända professionella äventyrare, eftersom en måste sticka ut rejält bland alla riktigt duktiga människor som är både intresserade och aktiva. Göran Kropp var känd för de flesta och har blivit en ikon i sammanhanget. Förutom Renata och Ola så har vi även Mikael Strandberg, Rune Larsson, och Fredrik Sträng. De som finns jobbar hårt på att få uppmärksamhet och vässa sig inom sin nisch.

Alla i branschen har sina egna nischer. Men i stort är vi ganska lika. När jag var med på Ola Skinnarmos föreläsning slogs jag av hur lika våra liv egentligen var. Skillnaden är möjligtvis att han är sponsrad, och det är vanligtvis inte jag. De foton han visade hade nästan kunnat vara mina egna, bara det att utrustningen (liksom kameran) var billigare.


Här drar jag en pulka över en meter tjocka isen i Norge, på tusen meters höjd.


Att vara en professionell äventyrare är ett kall, inte ett yrke en väljer i en utbildningskatalog. Det är ett hårt jobb som kräver ett diaboliskt inre driv. Vill du också bli det? Då får du (precis som med alla andra yrken) ställa dig frågan: är jag villig att göra det här, trots alla svårigheter det kan innebära, och trots att det från början endast kostar pengar och energi, och inte genererar några inkomster? Om svaret är ”ja”, kör på. Är du bra nog, så kommer du bli proffsäventyrare till slut. Om du hellre vill ha ett tryggare liv med ekonomisk stabilitet, så bör du satsa på ett åttatillfem-jobb. Det kan vara spännande nog, det också.