Höghöjdsklättring i busväder med Edins Kranar


Dagens äventyr var att i regn, blåst och nästan nollgradigt klättra upp på största kranen hos Edins Kranar, för att tända deras julgran däruppe - det är ju december imorgon! Det var också förstås en utmaning baserad på mitt tidigare inlägg om rädslor.

Jag klättrade utan att använda sele eller säkerhentslina, och det blåste så mycket att kranen inte hade kunnat användas till något uppdrag den dagen. Den skakade och svajade, och metallen var blöt och hal. Men jag kom upp, och ner igen!

Jag streamade det hela live, och filmerna finns fortfarande att se. En film visar början, sedan fick jag info om att streamingen inte fungerade. Då fick jag stå på en plattform, hålla fast i en metallstång för att inte blåsa bort, och försöka logga in och ut samt starta om videon, medans vinden slet på och regnet piskade. Redan efter några sekunder utan handskar var fingrarna som istappar. Men till slut var det hela uppe igen och jag kunde köra vidare!

Klicka för att komma till videon på Facebook och se hur det börjar
https://www.facebook.com/lenavictorianow/videos/10155704418816946
Klicka för att komma till videon på Facebook och se hur granen tänds och jag kommer ner (kontrollerat och i ett stycke)
Kombinationen av svajiga stegar och hala ytor gjorde det hela lite skakigt. Jag vill inte halka och trilla ner, även om jag troligtvis skullebli uppfångad av nästa plattform - och jag ville inte tappa något heller. Sista biten, med en vit fristående stege, var svårast. Det var inte självklart hur det skulle klättras och det hela kändes sådär säkert tills jag fick ordning på det och kom upp.

På väg upp, det går fortfarande att urskilja människor och skyltar
Stegtunneln klättringen gick genom. Totalt var det ca 40 meter, med plattformar emellan.
Det finmaskiga är plattformen - annars finns inte mycket till staket däruppe.
Promenaden långt ute på masten var väldigt spännande - det fanns inte mycket till staket på sidorna, och det gick att trilla igenom lätt om man tex snubblar eller blåser omkull. Väldigt luftigt och väldigt svajigt, lite som på en hängbro i Asien, fast högre upp och kallt. Plattorna som utgjorde golvet gav efter lite grann, också precis som på en gammal bro, och det adderade lite extra spänning.

Väldigt imponerad av alla duktiga och modiga människor som arbetar i branschen och gör sådant som en del av vardagen. Teamet från Edins Kranar har varit där och satt fast belysningen i veckan, ett jobb mycket större än att bara klättra upp och tända!

I efterhand var det fantastiskt kul att göra detta. Jag var dock inte så tuff där uppe, något skakis när det var svårare bitar som den där sista stegen. Stunden efteråt var jag groggy efter allt adrenalin. Med tanke på min tidigare höjdrädsla så var detta extra kul, och nu kommer jag garanterat vara ännu mindre påverkad av höjder.

Tack Edins Kranar för att jag fick komma och tända granen! Edins Kranar hittas på edinskranar.se där det går att hyra kranar, mobilkranar, kranbilar och lastbilar från dem - och på Instagram: @edinskranar där det finns en massa bilder på snygga kranar, häftiga maskiner och glada och duktiga medarbetare.