Äventyrsplaner till höst och vinter

Foto från seglats och guidning på Svalbard, inte långt ifrån där jag doppade mig.
Det stora som kommer ske i vinter är att jag kommer tävla i Sydney-Hobart igen, den här gången som rorsman. Det slår nog det mesta i min seglingskarriär hittills. De två senaste åren har det varit grymt bra väder under tävlingen, med varma medvindar – så statistiskt sett bör jag förvänta mig en antarktisk storm. Jag hoppas för det bästa förstås men förbereder mig på alla scenarier. Blir många yllelager i packningen, och rätt mycket fysisk träning inför det hela. 

Dagarna innan tävlingen passar jag på att bestiga en topp som ligger i närheten och tillhör de ursprungliga 7 Summits – i det fallet Bass-listan, vilket lämnar mer utmanande toppar till andra tillfällen. Det hinner jag också med någon gång i framtiden – men just i december har jag extremt begränsat med tid innan RSHYR, så det är trevligt att kunna bocka av en topp som inte kräver någon omfattande expedition.

På väg uppför en annan topp som tillhör 7 Summits.
Innan dess, under hösten, hade jag tänkt dra till Frankrike och cykla - men mer som en trevlig avkopplingsgrej. Jag är inte den typen som klarar av att ligga på en strand och jäsa hela dagarna – det ser trevligt ut, men bara en liten stund räcker för mig. Sedan sticker jag iväg på aktiva äventyr- surfar eller gör annat kul! Lika bra alltså att satsa på aktiva dagar redan när jag planerar avkopplingen.

Det kommer även bli en kort researchresa med fokus på några av världens största plastskräpsskurkar i världen. Ytterligare resa till Östeuropa är inbokad som privat guide och översättare. Tyvärr kan jag inte berätta för mycket om innehållet innan det blir klart! Men tex här går det att läsa om resultatet av en av de många resorna till rysktalande länder som jag genomfört.

Det kan ibland vara en fördel att kunna språket.
Under vintern kommer jag även trappa upp klättringsträningen. Detta som en led i förberedelserna innan sommaren 2020. Men det är för tidigt att gå in på. Det kan ju bli arktisk segling igen istället som det har varit varje år sedan 2015, undantaget i år då jag tävlande Brisbane-HI och hann inte komma iväg norröver.

Jag får ibland frågan hur jag hinner med det hela – och det snabbaste och enklaste svaret är väl att skratta och säga att jag inte kollar på TV! Fast verkligheten är mer komplex än så. Jag är van vid att vara aktiv och jobba hårt hela dagarna inklusive kvällstid, jag har ett processtänk som ständigt effektiviserar och optimerar, och jag har en omgivning som visar förståelse för det jag gör. Jag kliver också gärna bort från det förväntade, och gör saker och ting på mitt eget sätt, vilket ger mycket friare ramar.

Jag får ofta även frågan om hur jag har råd med äventyrsresorna. Här gäller det att komma ihåg att jag är en professionell äventyrare, det vill säga en person som tjänar pengar på äventyren. Hade jag haft det som hobby, vilket jag haft under många år, så hade det kostat rätt mycket pengar - det mesta av mitt VD-lön gick till sånt, under flera år. Idag tjänar jag istället pengar på äventyren, och har därmed råd att göra ganska spektakulära grejer. Spons är oftast en extremt liten del i detta; spons är inga ”gratis pengar” – ofta förväntas en rätt rejäl motprestation (så här funkar det). Ibland är jag osponsrad och klarar mig utmärkt, alltid med en öppning för samarbeten som är betydelsefulla. Inkomster genom kurser, expeditioner, guideverksamhet, föreläsningar, tidningsartiklar, PT, coaching och liknande står istället för lejondelen av plussidan på äventyrskontot, och jag får jobba hårt för de slantarna. Jag får betalt för vissa seglatser på grund av min erfarenhet, andra är kostnadsneutrala, vissa får jag bekosta själv med inkomster från andra äventyr. Livet är dock inte bara inkomster och utgifter - vissa saker gör jag helt frivilligt och ideellt, som engagemanget i ideella föreningar och frivilliga försvarsorganisationer. Jag tycker att fler borde göra det.

Apropå uppdelningen av inkomster så är det nästan inga föreläsningar kvar under hösten - jag har haft desto mer boksigneringar. Sista publika föreläsning blir på Båtmuséet i Onsala den 28e november. Det kommer garanterat fler till vintern och våren när jag har lite mer tid!

För bokningar och samarbete: lena@adrenalena.se

Bakomrodret bland isberg i Grönland