Prepping-minidokumentär tillika reklamkampanj

Tillsammans med maken Lars Wilderäng deltog jag i en minidokumentär om prepping, som är en reklamkampanj för Preem. Inspelningen ägde rum under en helgdag i december 2019. Förtydligande kommentarer om intervjun nedan. Efter att det har framkommit vad syftet med inspelningen har varit, så har jag varit tydlig med att jag tar avstånd från Preems expansion och verksamhet, se det här inlägget. 

Jag och journalisten Anna-Maria Stawreberg under inspelningen av Preems reklamfilm.
Vi blev tillfrågade att bli med och svara på frågor i minidokumentären ”Preppers” som har lanserats av Preem och hittas hos Expressen. Vi var först tveksamma till att delta i reklam för företaget, men möjligheten till att bidra till större medvetenhet om prepping hos allmänheten vägde över, så vi tackade ja. Dessutom fick vi visa upp vår gemensamma bok "Är du förberedd?"

Notera att det är Preem som har valt upplägget, frågorna och vilken information som framförs i slutändan. Inspelningen tog en hel dag, från morgon till kväll, och var väl inte världens bästa väder om vi ser lite stela ut, men bara några sekunders svar och en bråkdel av frågorna och svaren är med i filmen. Fokus blir förstås främst på sk bra teve, och kanske inte de viktigaste ämnena och frågorna.


Det är dock bra att Preem tar ämnet på allvar, och berättar utan att skämta bort det hur det kan bli, som tex mot slutet i video #2.

Eftersom fullständiga svar klipps bort i de korta inslagen, och ofta finns utan föregående frågor, så kan därför förtydliganden av våra svar vara på sin plats.

Vi vill gärna tipsa om var mer info kan hittas. Det är ju så att vi har satsat på att ta med så mycket info som möjligt i vår bok ”Är du förberedd?”, men det är rätt svårt att komprimera några hundra antal sidor till några sekunders video.

Brinnande bråte på övningsfältet
Så… vad förbereder vi oss för? Det kan te sig konstigt att vi inte har ett rakt svar på detta. Men de flesta preppers förbereder sig inte på ett visst specifikt scenario. Om vi känner till något som vi vet kommer hända, så är det ju inte prepping – utan renodlad förberedelse på något som är ett faktum. Prepping handlar om att hantera en massa potentiella samhällsrisker – vi hoppas att inget av det kommer att hända - men gör det som är sund förnuft. Samma som med  använda bilbälte. Därav svaret att man inte sätter på sig bilbältet för en specifik kommande olycka.

Vi fick frågor om kommunikation i händelse av ofred. Märkligt nog överlever ofta mobilnätet, med Syrien och Ukraina som färska exempel. Internet behöver inte gå ner och är snarare ett viktigt medel för angriparen att sprida desinformation, utöva påverkanskampanjer, hacka sig in i system och kunna sprida felaktig information, och även för att kunna inhämta information från folk som t ex publicerar foton på svensk trupp i sociala medier. Att sänka Internet kan därmed vara kontraproduktivt för angriparen, liksom att sänka elsystemet och med det Internet.

Inspelning pågår.

Klippningen med svaret om en radioapparat är lite konstig, utan handlar att om Internet och andra informationskanaler går ner så är Sveriges Radio P 4 kriskommunikationsmedlet, och finns på flera frekvenser i ett givet område. Mer information om det här.

Evakuering ska inte ske förrän myndigheterna har sagt det. Samhället är beroende av det som du kan bidra med som individ. Om alla flyr så faller samhället ihop. Dock gäller det att fly när det börjar bli för farligt och det är just myndigheterna som bestämmer det. Inte du. Du har inte all den information som Försvarsmakten, underrättelsetjänsten, och andra svenska aktörer. Du har bara media och rykten att ta till utan myndigheter. Och då går det åt helsike. Dessutom innebär totalförsvarsplikten att det i princip är fanflykt att fly utan myndigheternas godkännade - du ska vara tillgänglig för att kunna hjälpa till.

De svenska drivmedelslagren är större än de officiella, eftersom det finns stora mängder bränsle inne i systemen, allt från i raffinaderierna, till bränsledepåerna runt om i landet ner till bensinmackar eller enskilda större förbrukares egna lager. Det är inte heller sannolikt att 100% av all bränsletillförsel upphör permanent eller långvarigt - vi är t ex grannar med oljeproducenten Norge. Det läggs ofta för mycket fokus på de lagstadgade lagren som OECD bestämmer över - dessa bestämmer vi själva inte över hur de ska användas, och är såldes egentligen ointressanta ur svensk krisberedskapssynvinkel.

Miljöer från övningsfältet i Skövde.

De som producerade filmen tyckte att det vore coolt om vi var inne i ett rökfyllt rum. Det hela har inte särskilt mycket att göra med prepping, däremot med filmestetik. Maskerna vi använde får inte ens räddningstjänsten använda längre.

Det finns inte heller en anledning till att ha sådana masker hemma. De flesta kemiska stridsmedel stridsmedel slår mot hela kroppen och tas upp genom huden. Skulle du vilja skydda dig så räcker inte det med mask – du behöver en fullständig CBRN-dräkt. Utöver detta måste du veta vad det är för stridsmedel som används, och varför du har ett behov av att utsätta dig för angreppet istället för att gömma dig undan eller fly. Vet du varför du ska utsätta dig för kemiska stridsmedel är du proffs eller inom försvaret, och då gäller inte dessa tips dig ändå. Så masken stjälper snarare än hjälper – den ger en falsk känsla av trygghet. Stridsmedlen kommer verka genom huden och du kommer bli allvarligt sjuk eller dö även med skyddsmask. Självklart verkar stridsmedlen även genom luftvägar, men det hjälper inte att skydda dem om du inte skyddar resten av kroppen också. Dessutom måste du ha anläggningar för att sanera dig efteråt, innan du tar av dig, annars blir du utsatt för stridsmedlen så fort du tar av dig skydden.

Som sades i filminslaget gäller samma lagar i fred som i krig. Det mest idiotiska du kan göra som privatperson är alltså att springa runt med vapen. Inte bara är det olagligt att framföra vapen utanför skjutbana eller där du har jakträtt om du inte är en stridsman (främst tillhörande Försvarsmakten och Polismyndigheten), utan du kommer bli en måltavla för alla.

Inte mycket kvar av brasan inne i bilen
Skyddsrum i Sverige är dimensionerade utifrån utrymmesbehoven under den sk blitzen, bombningarna av Storbritannien under andra världskriget. Det handlade om att sitta i skydd i några timmar, men i Sverige tror man att det ska gå att ha hundratalet personer på 0.4 m2 per person, inklusive hygien, lagring och matlager för flera dagar. Kanske dokusåpan Skyddsrummet skulle vara något? Skyddsrum är i mycket likt en skyddsmask en snuttefilt som invaggar folk i falsk trygghet. Gärna skyddsrum, men först ett riktigt militärt och civilt totalförsvar. Rent krasst så duger vilken källare som helst om du inte är en måltavla, och inte ens skyddsrummen klarar ändå av en direktträff, precis som källaren.

Skyddsrum kan däremot behövas på olika arbetsplatser, så personal kan känna sig trygga i att de kan fortsätta med sina samhällskritiska arbetsuppgifter och kan ta skydd om det blir flyglarm. Undantaget bostadsområden nära militära eller strategiska mål, t ex intill en flygplats, så finns det knappast ett enormt behov av skyddsrum i bostäder.

Men överlag ett positivt grepp av Preem. Samtliga filminslagen och texterna från Preem hittas här.

Allmänt om prepping här på Lars blogg hittas här. Lars har även skrivit Stjärnklart-serien, som är en uppskattad undergångsromanserie som har sålt i över 200 000 exemplar och har fått många svenskaratt börja preppa. Serien finns även som ljudbok på t ex Storytel.

Fackboken Är du förberedd? finns hos din välsorterade lokala bokhandlare, tex Akademibokhandeln, eller online exempelvis här.

Lena Wilderäng på Räddningstjänstens övningsfält i Skövde