Galdhøpiggen, 2a turen i september: kuling, regn, snö, dimma och glaciärsprickor

Foto från vägen ner från Galdhöpiggen.

Direkt efter höstens första tur upp till Nordens högsta topp hade jag planerat ännu en tur till samma berg. Jag skjutsade förra gruppen till Oslo och väntade in nästa grupp, samt passade på att få en natts ordentlig sömn. Den nya gruppen var en intressant blandning av deltagare – från folk som redan varit uppe på Elbrus och Mont Blanc med mig, till folk som förvisso fjällvandrat någon gång men inte var supervana. Målet var att ta oss upp för Galdhöpiggen från Juvasshytta-hållet. Den vägen är inte lika brant och lång som turen från Spiterstulen, men innebär vandring över en glaciär, vilket skulle vara spännande både för nybörjare och för de mer erfarna.

Jag hade följt väderutsikterna i en vecka innan, och för varje dag som gick blev det en dystrare bild. Vind och nederbörd skulle bli starka den dagen, och prognosen blev värre och värre. Först skulle det vara 11-12 m/s, men ändrades dagligen. Vid något tillfälle blev prognosen så illa som 15-16 m/s dagtid, och en hel del nederbörd. Det skulle vara ganska svalt, runt nollgradigt, och i sådana temperaturer kan en stark vind bidra till kännbar chill factor.

Foto från Galdhöpiggen, på väg ner. Snöfall.
Det är inte ett väder som lämpar sig för en utflykt med nybörjare, men just med den här gruppen var min bedömning att risken var hanterbar. Jag informerade om vädret och justerade förväntningarna. Det gällde framför allt att klä sig rätt, ha med ordentliga förstärkningsplagg, och skydda utsatta kroppsdelar (ansikte, händerna) för att inte kylas ner för snabbt. ”Vanliga” vandringskläder duger inte i sådana förhållanden. Jag rekommenderade även skidglasögon för att skydda ögonen och ansiktet från snö, som annars kan göra rätt ont i sådan vind. Själv hade jag ingen möjlighet att åka hem från Norge och hämta mina. Det fick duga med solglasögon.


Solbrillorna gör sittjobb trots noll sol. Glaciärvandring på väg ner från Galdhöpiggen

Jag mötte upp svenska delen av gruppen på flygplatsen i Oslo. Norrmännen skulle köra dit själva och möta upp vid Juvasshytta. En av gruppmedlemmarna kom något sent på grund av inställt flyg, och jag förstod tidigt att vi inte skulle komma fram till Juvasshytta innan mörkret. Det är trots allt lite att köra, 5-6 timmar beroende på antal stopp och hur trafiken ser ut.

Vi nådde Jotunheimen sent på kvällen. Det hade redan blåst upp ordentligt, och jag bestämde mig för att inte fortsätta hela vägen till stugan, där det är ganska vindutsatt och väldigt stenigt. Istället hittade vi en plats längs med vägen, innanför trädgränsen. Där kunde vi slå läger i lä, och njuta av en platt gräsplätt istället för att försöka slå upp tältet i grus eller rullsten.

Approach till glaciären. Vackert, dock inte optimalt för skyddat läger
Vi var på fötterna tidigt på morgonen och rullade in på Juvasshytta för att möta upp de nyvakna norrmännen. Vi hade kommit överens om att äta frukost tillsammans, bra början på en intensiv dag ihop. Det blåste nu ännu mer, och vi sökte lä bakom stugan för att kunna använda våra kök på ett effektivt sätt. Folk började redan frysa, och jag gick igenom utrustningen med var och en och förstärkte med det jag kunde. Jag delade ut låneutrustning i form av selen, stegjärn, stavar och så vidare. Snart var vi klara för att gå.

Under tiden anlände bussar och bilar med turister, och övernattande gäster vällde ut från stugan. Det var knökfullt när ett par hundra personer försöker värma sig i stugan, gå på toaletten eller handla i den lilla butiken samtidigt. Det var lördag och alla skulle gå på tur – det går utmärkt att anmäla sig i receptionen, betala, och bli med på en guidad tur i en stor grupp över glaciären och upp. Mycket ungdomar och barn, jag minns att vi var lite imponerade över hur hurtiga norska barn är. Men den känslan gick över rätt fort efter att ha sett vad som hände med barnen sedan.

Folk börjar samlas inför guidade vandringen tillsammans med Juvasshyttas guider.
Jag var väldigt glad över att vi inte behövde bli en del av den folksamlingen, utan att jag kunde leda gruppen och gå före crowden. Vi satte fart mot glaciären, några privata grupper gick också i förväg. Än så länge var det OK väder, med vind och dimma men utan nederbörd, och så länge vi var i rörelse var det lagom temperatur för en trevlig vandringstur.

Vägen mellan Juvasshytta och glaciären bjuder på utsikt över dalen, och sparsamt med höjdmeter

Sten övergår till glaciär.
Det tog oss mindre än en timme att komma fram till glaciären. Där såg det ut att vara värre väder. Vinden tilltog, men det var molnigt/dimmigt med sikt på max 20 meter. Det var därmed omöjligt att se stigen eller ta ut kurs på klipporna, och vi var tvungna att navigera helt i blindo, med kompassen som enda hjälp. Jag gick som tvåa i ledet, så jag skulle ha möjlighet att navigera, medan ettan hade utkik efter sprickor och höll en bra gåtakt.





Efter ett tag nådde vi området med större sprickor. Det låg precis mellan oss och vårt mål. Vi var tvungna att passera dem på någon sida för att komma fram, men med så lite sikt är det svårt att överblicka landskapet och bedöma åt vilket håll de kommer att fortsätta. Vi var tvungna att vända tillbaka flera gånger, då omvägarna kring sprickorna resulterade i återvändsgränder med djupa, breda skåror med överhängande snö både till höger, vänster, och framför oss. En sådan spricka hade kunnat svälja en lastbil eller ett tåg utan att det skulle kunna synas.

Trots att det tog lite extra tid så var det på sitt sätt spännande, och framför allt fick vi se naturens dramatiska skapelser som är så sällsynta från så nära håll. Dessutom var det en utmärkt övning i att gå i replag - och navigera i dålig sikt.

Vinden piskade på, och det hade börjat regna. Jag hade varit övertygad om att regnet skulle frysa till snö i den här temperaturen, men jag hade fel. All utrustning blev blötare och blötare. Jag hade tidigare fått rekommenderat ett impregneringsmedel från ICA, som minsann skulle fungera lika väl som märkesgrejerna. Men det visade sig inte hålla alls. Innehållet i mina fickor blev dränkt av det horisontella regnet nästan direkt, skorna klafsade med iskallt vatten. Dumt att ha tagit den risken, men tur att det inte var en mer allvarlig expedition jag använde det på.


Till slut tog vi ut en omväg norrut, och sprickorna blev äntligen tunnare och färre. I dimman såg jag en annan grupp, med flera dussin ihopkopplade deltagare. Det var en av de större grupperna som gick från Juvasshytta efter oss, och vi satte igång efter dem. Deras guider gör den här turen flera gånger per vecka, och jag trodde att de skulle visa den snabbaste vägen - dock fanns det tydligen flera olika sätt för att gå över, och även de fick gå fram och tillbaka och välja det bästa.


Det visade sig handla om två parallella replag. Bägge gick ganska långsamt, och det fanns barn från 7 år och upp i bägge. De flesta turister hade bara löparskor på sig, vissa med någon slags broddar eller stegjärn, andra verkade gå utan. Folk halkade runt, verkade trötta och kalla.

Till slut gick vi om dem, då vi inte hade tålamod att vänta och stappla efter dem. Jag såg att en liten pojke halkade hjälplöst runt och kunde inte ta sig upp på ett isigt brant parti. Jag tog honom i handen, hans enorma vita vante i min svarta smäckra high-tech alpinisthandske, och drog med mig så han klarade partiet. Vände mig till honom för att ge pojken en uppmuntrande blick och ett leende. Och möttes av ett redan mörkrött ansikte, förvridet i gråt. Blanka panikögon, tårar och snor överallt. Han mådde inte bra.

Nu hade vinden nått en rejäl styrka. Folk svajade till i vindbyarna. Det var svårt att höra något annan än vind. Vi skulle ta en väldigt kort paus, justera utrustningen, ta en varm dryck och fortsätta vidare. Medan vi tog av oss stegjärn och rullade ihop repet såg vi på de andra grupperna som ankom. Folk var absolut inte klädda för vädret. Många hade svårt att gå på den hala glaciären på grund av fel val av skor. Men värst var det med barnen. Den här turen, liksom den andra från Spiterstulen, avses vara lämplig för barn, och norrmän drar villigt med sig ungarna till naturupplevelsen. Men det vi såg framför oss var mer likt barnmisshandel. Kidsen grät, skrek och vrålade rakt ut, ramlade, slog sig, förblev nere, föräldrarna skrek och drog i repet, allt till ylande vind och irriterade rop från glaciärguiderna. Kanske funkar det att ta med sig ett mycket vältränat, fjällvant och välmotiverat barn upp, om det är bra väder. Den här dagen var det endast 30 av ca 200 personer som nådde toppen. Stackars ungarna. Jag återkommer till detta i senare inlägg.


Vår grupp fortsatte nu längs med stenryggen, mot toppstugan och sedan toppen. Det är en brantare vandring, ibland genom snöpartier som i och för sig är förstärkta med rep för säkrare nergång.
Nu tilltog vinden ännu mer. En deltagare från vår grupp förlorade balansen flera gånger på grund av vinden, och blåstes omkull. Det gällde att inte gå för nära till höger, där klippan är som brantast. Lyckligtvis gick det inte att se rakt ner på grund av dimman, så ingen blev särskilt högrädd.

På väg uppför de blöta klipporna

Kort vilopaus vid avgrunden 
Det tog en dryg timme att ta oss upp. En obligatorisk fotostund vid toppen, sedan gick vi ner till toppstugan. Där var det fullt, och det var kö för att komma in – alla ville in och värma sig, kanske torka lite, och äta något gott innan nervägen. Golvet var täckt av en djup vattenpöl, och luften hade närmast 100% fuktighet. Folk satt och stod tätt inpå varandra, sorlet var högt – nu har vi klarat målet! Men alla ville stanna lite till i värmen. Vätan hade hittat in i varenda lager, och det skulle bli kyligt att bege sig ut i vinden. Flera försökte komma in, antingen handla från lilla kiosken eller äta eget, kanske stå framför kaminen en liten stund om de lyckades knö sig fram.

Plötsligt meddelade stugvärden att stugan skulle stängas och alla var tvungna att gå ut. Detta stred mot vad som har sagts av värdarna på Jyvasshytta tidigare – de sa ju att toppstugan hade öppet till 18. Tydligen bestämde sig värden för något annat, föste ut alla och låste dörren. Nu förstod jag varför stugan hade stängt förra gången jag var där också – de följde inte vad som sades där nere. Synd för dem som fortfarande kämpade sig upp i det vädret, min aldrig fick möjlighet att till att få sig en liten vilostund inne.

På vägen ner skingrades dimman, och vi kunde äntligen se glaciären! Regnet övergick till snöflingor, och en lager vit nysnö täckte både glaciärisen, berget och alpinisterna. 



Vinden hade äntligen mojnat något och blåste definitivt under 13 m/s, så den kylde inte ner lika mycket. På vissa platser kunde vi till och med vara helt i lä. Fortfarande verkade varenda extra förstärkningslager behövas. Och nu pratar vi grejer som är bortom en simpel fleecejacka och halsduk – både balaklavan, dunjackan, flera lager handskar, 2-3 lager byxor (här finns fler tips på kläder till fjällturer) var i användning.

I lä från vinden, men det snöar på.
Neråtvägen var långt vackrare, på grund av vi kunde se omgivningarna. Jag fick tid till att ta fler foton, då jag inte behövde vara upptagen med navigering. Och det var verkligen tur. Vandringen över den snötäckta glaciären bjöd på ovanlig, fängslade estetik.








Framme! Nu bara stenstig kvar.
Vi kom ner i lagom tid på eftermiddagen, och bestämde oss för att inte slå läger vid den vidutsatta stugan, utan börja rulla vidare direkt efter att vi har kommit ner, efter en mat- och vätskepaus förstås. Norrmännen skulle till och med hinna hem till Oslo! De pushade på, men själv ville jag se till att resterande gruppen skulle få ordentlig vila istället för att sitta i bilen hela kvällen och halva natten. Som förare var det även under mitt ansvar att själv få vila.

Vi hittade åter igen en tältplats på vägen. Den här gången var det vid den turkosa älven Gudbrandslågen, som glaciärsmälta Vågåvatnet möter vid Otta. Kvällsdimman rullade in över vattnet när vi reste tipin. Det här var den vackraste tältplatsen jag haft på länge.






Turen blev lagom utmanande även för de mer erfarna deltagarna. Men jag lägger gärna till att det absolut inte är rekommenderat att ge sig ut i sådant väder om du ska ut utan guide, gå i en väldigt liten grupp/ensam, eller inte är tillräckligt erfaren. Molnen gör att det är lätt att tappa stigen, utan replag är det lätt att gå fel och gå vilse. Vinden och kylan gör att pauserna måste hållas korta, och läget snabbt ändras till livshotande om någon skadar sig, om än väldigt lindrigt. Om du inte kan röra dig blir du nedkyld, och får ännu svårare att röra dig eller ta beslut överhuvudtaget. Det är ofta omöjligt att ordna helikoptertransport i stark vind.

Även ordentlig utrustning är viktigt. Utan varma kläder eller rätt skor (samt stegjärn) är det lättare att bli blöt, kall, nerkyld, tappa fokus, skada sig, och till slut tappa orken att ens gå tillbaka.

I dagarna rapporterades det om en tragisk händelse på Kebnekaise – en kvinna omkom på vandring under väderförhållanden med mycket kyla och vind. Klass 1 varning var utfärdad, men några personer gav sig ut ändå. Polisen undersöker händelsen, men det är lätt att se hur en annars ofarlig händelse kan bli livsfarlig under sådana omständigheter. Snälla, ta hand om er därute. Berget står kvar.

Det möjlighet att vänta ut ovädret på fina Juvasshytta. Utsikten från lobbyn mot lounge-delen. Bokningsbart på dnt.no